Alleen naar school?

Kinderen in het verkeer

Vanaf welke leeftijd kan je je oogappel alleen naar school laten gaan? Een vraag die ouders zich ongetwijfeld stellen als september weer voor de deur staat.

Is dit het ideale moment of wachten we nog even?

Dat kinderen kwetsbare weggebruikers zijn is een vaststaand feit, ze reageren vaak impulsief en onvoorspelbaar, zijn verstrooid en zijn daar bovenop soms moeilijk zichtbaar voor automobilisten.

Specialisten zijn het erover eens dat kinderen jonger dan 8 jaar niet in staat zijn om de risico’ van het verkeer correct in te schatten. Sommige specialisten pleiten ervoor om kinderen pas vanaf hun 11de jaar actief autonoom deel te laten nemen aan het verkeer.

Recht uit het handboek ontwikkelingspsychologie

Inschattingsbeperkingen afstand en tijd

Kinderen hebben het moeilijk om afstand en tijd correct in te schatten.

Tunnelvisie

De aandacht van kinderen is gevestigd op één ding, meestal wat zich net voor hen bevindt en wat hen het meest aanspreekt. Je ziet dit vaak als een bal de straat oprolt. Een kind gaat er achteraan zonder eerst te kijken of er verkeer aankomt.

Moeilijk geluiden lokaliseren

Kinderen zijn veelal niet in staat de richting van het geluid te bepalen. Ook wanneer er een bepaalde hoeveelheid geluid op hen afkomt, kunnen zij deze geluiden niet analyseren.

Tips voor ouders

– Maak je kind al heel snel bewust van de gevaren. Zodra je kind aan je hand kan lopen kan je ermee beginnen.

– Geef zelf het goede voorbeeld. Rood voor voetgangers? Blijf staan. Hoewel we het niet zouden moeten zeggen: wees hoffelijk. Je doet er je kind een groot plezier mee.

– Feliciteer uw kind bij juist gedrag in het verkeer.

– Als je beloont doe dat dan occasioneel ipv consequent.  Goed gedrag hoeft niet altijd beloond te worden. Meer nog, een incidentele beloning houdt het juiste gedrag veel langer in stand omdat je niet zeker ‘weet’ wanneer beloning optreed. Vb zoals bij aan een gokautomaat.

– Oefen op een veilige plaats.

– Wees ten allen tijde bewust van het beperkt gezichtsveld van je kind! Je kind ziet niet wat jij ziet.

– Herhaal de oefeningen vaak.

– Tonen Samen doen Observeren Zelf laten doen

 

 

Nathalie Heylen,

Trainer zelfverdediging voor kinderen

 

 

Geplaatst op juli 8, 2016, in Uncategorized. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: